η πατριαρχία σ' αυτή την κοινωνία τελειώνει στα μπουρδέλα, αρχίζει στα σχολεία

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Ανακοίνωση τύπου - Αστυνομική επίθεση στους πρόσφυγες διαδηλωτές

Στις 3 π.μ. σήμερα η Aστυνομία Κύπρου, και πιο συγκεκριμένα η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και η Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης, πραγματοποίησαν «επιχείρηση» ενάντια στους πρόσφυγες Κούρδους της Συρίας που πραγματοποιούσαν από τις 17/5/10 εκδήλωση διαμαρτυρίας στην οδό Βύρωνος απέναντι από το «Σπίτι της Ευρώπης», σε σχέση με την μη παραχώρηση προστασίας σε αυτούς από την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Η αστυνομία με τη χρήση βίας συνέλαβε όλους τους διαδηλωτές – 200 άτομα περίπου, ανάμεσά τους γυναίκες και 50 περίπου παιδιά: αστυνομικοί, τρομοκρατώντας τους διαδηλωτές και ιδιαίτερα τα παιδιά που εκείνη την στιγμή κοιμόντουσαν, έσκισαν με μαχαίρια τα αντίσκηνα και προχώρησαν σε μαζικές και αδιάκριτες συλλήψεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, όπως μας έχει καταγγελθεί, κατά τη διάρκεια των συλλήψεων αστυνομικός έσυρε γυναίκα διαδηλώτρια στο χώμα, άλλος χαστούκισε ανήλικο και τρίτος χτύπησε στο κεφάλι με το κλομπ διαδηλωτή, ο οποίος βγήκε από το αντίσκηνό του για να δει τι συνέβαινε. Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί μετέφεραν τους συλληφθέντες διαδηλωτές, ανάμεσά τους και παιδιά ηλικίας οκτώ μηνών – 17 χρονών, στα γραφεία της ΜΜΑΔ, όπου έγινε έλεγχος των χαρτιών τους. Ανάμεσα στους συλληφθέντες υπήρχαν και τραυματίες, οι οποίοι όμως δεν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για εξέταση. 

Η ΚΙΣΑ καταδικάζει την επιχείρηση της αστυνομίας, η οποία αποσκοπούσε στη διάλυση της ειρηνικής διαμαρτυρίας των Κούρδων διαδηλωτών. Ιδιαίτερα καταδικάζουμε τις συλλήψεις παιδιών και γυναικών. 

Επίσης, καταδικάζουμε το γεγονός ότι η Αστυνομία δεν επέτρεψε στη ΚΙΣΑ να επισκεφθεί τους κρατούμενους.

Η ΚΙΣΑ ζητά από όλες τις αρμόδιες αρχές άμεση διερεύνηση των καταγγελιών σε σχέση με τη χρήση αστυνομικής βίας και με τις συλλήψεις γυναικών και παιδιών. 

Η ΚΙΣΑ για ακόμα μια φορά τονίζει ότι τυχόν απελάσεις Κούρδων της Συρίας και ιδιαίτερα μετά από τα σημερινά γεγονότα, θα οδηγήσουν πιθανότατα σε φυλάκιση ή/ και βασανιστήρια ή/ και απάνθρωπη ή/ και εξευτελιστική μεταχείριση των υποχρεωτικά επαναπατρισθέντων.

Τέλος, η ΚΙΣΑ καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών να δώσει οδηγίες για άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων και παραχώρηση άδειων παραμονής σε αυτούς και τις οικογένειές τους. Επίσης, καλούμε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να διασφαλίσει πραγματική πρόσβαση των ατόμων αυτών στην αγορά εργασίας.

ΚΙΣΑ, 11 Ιουνίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: