η πατριαρχία σ' αυτή την κοινωνία τελειώνει στα μπουρδέλα, αρχίζει στα σχολεία

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Οιδιπόδειο σύμπλεγμα, "ειδικοί" τζιαι κυπριακή τηλεόραση

Μόλις έππεσα κατά λάθος σε μιαν που τούντες χαζοεκμπομπές, "Συν Πλην" λέγεται, με θέμα "οιδιπόδειο σύμπλεγμα." Ένας "ππασς" ψυχίατρος υποστηρίζει ότι σε ένα αγοράκι δημιουργείται αναπόφευκτα οιδιπόδειο σύμπλεγμα όταν η μάμα του, η οποία ήθελε να κάμει κόρη, ντύνει το "κοριτσίστικα," αγοράζει του κούκλες τζιαι ζητά του να τη βοηθά σε "καθαρά γυναικείες δουλειές, όπως το μαγείρεμα". Τζιαι η παρουσιάστρια ρωτά τον "και τί γίνεται στην περίπτωση που το παιδί επιλέγει να παίζει με κούκλες?" "Επιλέγει? Δεν υπάρχει αυτό το πράμα. Ποιό παιδί μπορεί να επιλέξει με ποιά παιγνίδια να παίξει?", κάθετος ο ψυχίατρος στο ότι τα παιδιά εν έχουν πραγματική επιλογή στο θέμα παιγνίδι. Τζιαι αναλύει το επιχείρημά του λέγοντας ότι "εδώ εμείς, οι ενήλικες, δεν έχουμε επιλογή σε ο,τιδήποτε, αφού μας γίνεται πλύση εγκεφάλου, βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με διαφημίσεις και στο τέλος, τα θέλω μας δεν είναι δικά μας, αλλά νομίζουμε ότι είναι δικά μας." Εν φαίνεται όμως να τον χαλά τον "δόκτορα" τούτη η κατάσταση. Αντίθετα, προσπαθεί να μας πείσει ότι το σημαντικό δαμέ ενι η μάμα (η μάμα, όι οι γονείς) να θκιαλέει τα "σωστά" (τζείνα που εν κοινωνικώς αποδεκτά, δηλαδή) παιχνίθκια για το παιδί της (αυτοκινητάκια για τα αγοράκια τζιαι κούκλες για τα κοριτσάκια) τζιαι τα "κατάλληλα" χρώματα τζιαι ρούχα (γαλάζια παντελονάκια τζιαι πουκαμισάκια για το αγοράκι τζιαι ροζ φουστανούθκια για την κορούα), προκειμένου "τα παιδιά να ανταποκριθούν στο σωστό πρότυπο ανάλογα με το φύλο τους", όπως προσθέτει άλλος φιλοξενούμενος - "ειδικός" της εκπομπής, νομίζω παιδοψυχολόγος τζιόλας...

Στη συνέχεια, άλλη φιλοξενούμενη - "ειδικός" τζιαι τούτη - της εκπομπής, νομίζω παιδοψυχίατρος τούτη, λαλεί ότι "αυτό [το οιδιπόδειο σύμπλεγμα] συμβαίνει συνήθως σε διαλυμένες οικογένειες. Γιατί όταν μια γυναίκα την αφήσει για παράδειγμα ο άντρας της, τότε αυτή, αναζητά την αγάπη και τη σημασία στο παιδί και το προσκολλά πάνω της"

Τί λέτε, ρε "επιστήμονες"?

ΕΛΕΟΣ ΠΙΟ σε τούντον τόπο. Ο καθένας να φκαίνει στες τηλεοράσεις τζιαι να λαλεί ότι μαλακία του κατέβει ως "ειδικός," μίσσιη μου.

20 σχόλια:

Bananistanos είπε...

Εσύ αν επιτρέπεται τι ειδικότηταν έχεις?

hecate είπε...

καμιάν ειδικότητα σχετική με το θέμα εν έχω. Απλά κοινή λογική. Εν μου αρέσκουν οι γενικεύσεις τζιαι οι υπεραπλουστεύσεις του τύπου "οι άντρες εν έτσι τζιαι οι γυναίκες εν άλλοσπως" ή "οι μονογονεϊκές οικογένειες εν προβληματικές τζιαι τα κουπελλούθκια που ζουν μέσα σε αυτές καταδικασμένα". Ούτε τα κοινωνικά πρότυπα που μας επιβάλλουν ότι οι κόρες μας πρέπει να παίζουν με κούκλες τζιαι οι γιοι μας με αυτοκινητούθκια. Οι ταμπέλες τζιαι το κοινωνικό συμβόλαιο που επιβάλει στενά προκαθορισμένα πλαίσια μέσα στα οποία η καθεμιά τζιαι ο καθένας μας πρέπει να κινείται ανάλογα με την ταμπέλα που έσσιει. Τζιαι νευριάζω άμα τούτες οι ταμπέλες υιοθετούνται τζιαι πλασάρονται που "ειδικούς," οι οποίοι, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να "βλέπουν" λίο πιο "βαθκιά" τζιαι πιο ανοιχτόμυαλα. Τέλος, μισώ τις επιδερμικές "αναλύσεις"

Εν τζιαιρός να αρκέψουμε να αντιλαμβανόμαστε κάποια πράματα έξω που τες επιβεβλημένες "νόρμες" τζιαι τα κοινωνικά πρότυπα τζιαι οι κάθε είδους ειδικοί να αναλάβουν τες ευθύνες τους τζιαι να σταματήσουν να προσφέρουν επιδερμικές αναλύσεις τζιαι εύκολες λύσεις

rose είπε...

μου έκανε και μένα εντυπωση η εκπομπή γιατί ενώ θεωρούνται ειδικοί εντούτοις είναι εγκλωβισμενοι σε στερεοτυπικές αναφορές και παθολογολαγνία.

η πιο συγκροτημένη παρουσια σε επίπεδο αναφορών ήταν της "παιδο"ψυχολόγου αλλά δυστυχώς η ενασχόληση της ΙΣΩΣ αποκλειστικά με τις κρατικές υπηρεσίες ψυχιατρικής υγείας "εκαψαν" -

Μου έκανε εντύπωση πως οι ρόλοι "αντρας¨" και "γυναίκα" δεν ήαν διόλου ενημερωμένοι σε σχέση με την συγχρονη βιβλιογραφία

rose είπε...

και η ομοφιλοφιλία θεωρήθηκε ψυχωση !

hecate είπε...

Α, καλά. Εγώ εν άντεξα να ακούσω τόσα πολλά. Πάνω που 15 λεπτά εν μπορώ να παρακολουθήσω έτσι προγράμματα, νοιώθω ότι αρχίζω να χαζεύω κι εγώ... Αλλά από ότι εκατάλαβα, οι "ειδικοί" εμειναν στον Φρόυντ τζιαι μάλιστα στις πλέον συντηρητικές ερμηνείες τζιαι κουβαλώντας πάνω τους ούλλο τον συντηρητισμό τζιαι την ψευτοηθική της κυπριακής κοινωνίας...

rose είπε...

εγώ έμεινα λόγω επαγγελματικής διαστροφής.

δικιο έχεις για τον Φρόυντ για τους πρώτους δυο, ο ψυχίατρος ήταν αλλου για αλλου γιατί από τα χάπια να βρεθεις να προσφέρεις συμβουλευτική είναι σαν να παίζεις βιολί με παπούτσι αντί δοξάρι και η ψυχολόγος έμεινε στην θεωρία προσκόλλησης

το μονο θετικο είναι οτι συζητούνται έννοιες που είχαν κρατηθει μακρία απο τις "μάζες" και άνηκαν σε μια επιστημονική ελίτ.

Οσο συζητούνται έχουμε περισσότερες ευκαιρίες να τις κρίνουμε ή να ανατρέψουμε σε πρωτογενείς πηγές.

Bananistanos είπε...

Παρακολούθησα σχεδόν όλο το πρόγραμμα και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον. Δεν ξέρω ούτε μπορώ να κρίνω τη ποιότητα των επιστημόνων που έλαβαν μέρος. Εγώ κατάλαβα πως η παιδική ηλικία επηρεάζει τον χαρακτήρα σε μεγάλο βαθμό. Τζε σε μια κοινωνία με προβληματικό χαρακτήρα (έγκλημα, διαφθορά, ναρκωτικά, χουλιγκανισμός...) πιστεύω πρέπει να δώσουμε παραπάνω σημασία στο πως διομορφώνουμε αυτό το χαρακτήρα μακρυά από ψευτοηθική αλλά και ψευτομοντερνισμούς.

rose είπε...

Bananistanos
"ηθικα νοηματα" μπορουμε να αντλησουμε απο παντου.

ενα παραδειγμα είναι "να πηγαίνεις καθε κυριακη εκκλησια να γινεις καλος ανθρωπος" αν καποιος συμφωνει ή οχι είναι θεμα άποψης. Αν πάλι κάποιος δεν είναι χριστιανος και το ακούει μπορεί να πεις "ε, καλά δεν μας είπαν και κατι κακό... να είμαστε καλοι άνθρωποι, εκκλησία ή όχι η ουσία είναι μια"

Ο κόσμος αλλάζει... και οι θεωρίες επισης ενημερωνονται... και ο καθενας μς και καθεμια μας εχει δικαιωμα να διυλίζει τις αποψεις αναλογα με τις αναφορές του και αν επιθυμει να τις εκφράζει...

Utopia είπε...

Οι "ειδικοί" και οι αυθεντίες είναι οι υπηρέτες του συστήματος-όχι μόνο δεν μπορούν να λύσουν τίποτα(απόδειξη η κρίση που περνάμε και δεν μιλάω μόνο για την οικονομική),αλλά διαιωνίζουν την κυρίαρχη ιδεολογία(ανάλογα με την εποχή),νομομοποιούνται από το θέαμα (ΤV) και απαιτούν αποχαυνωμένους,κενούς και χωρίς αντιστάσεις εγκεφάλους(λειτουργώντας πάντα με τους όρους της αγοράς).
Η συνέχεια είναι γνωστή και την ζούμε καθημερινά...

hecate είπε...

Ακριβώς όπως τα λες, utopia. Αλλά θα περίμενε κανείς να χρησιμοποιούν πιο έξυπνες τακτικές για να μας πείσουν για τις "αξίες" αυτού του συστήματος. Θα περίμενα πιο έξυπνα επιχειρήματα και πιο πολλή πονηράδα. Μόνο εντελώς αποχαυνωμένους και κενους εγκεφάλους, όπως λες, θα μπορούσαν να πείσουν τέτοια αναχρονιστικά και συντηρητικά επιχειρήματα. Αλλά τέτοιοι εγκέφαλοι είναι ήδη πεπεισμένοι νομίζω για την "αξία" του συστήματος. Δεν θα έπρεπε οι "ειδικοί" μέσα από τα ΜΜΕ να χρησιμοποιούν πιο έξυπνα επιχειρήματα για να πείσουν κι άλλους? Με απογοητεύουν, πραγματικά, γιατί εκτός από ψεύτες είναι και ηλίθιοι.

Ακόμα, αν και συμφωνώ με τα όσα είπες πιο πάνω, εντούτοις, πιστεύω πως υπάρχουν και πιο έξυπνοι και ικανοί άνθρωποι που έχουν πραγματικά γνώσεις για ορισμένα θέματα και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τα ΜΜΕ (ακόμα κι αν είναι για να περάσουν αυτά που θέλουν να περάσουν) με πιο έξυπνους τρόπους. Δεν είναι ανάγκη να υποτιμούν τόσο πολύ τη νοημοσύνη του κόσμου.

rose είπε...

αφου το μόνο που ήθελαν να πετύχουν ήταν είτε να δημιουργήσουν αισθηματα ενοχής και κατωτερότητας [αν θυμάσαι τις γιαγιαδες που τηλεφωνησαν για συμβουλη] ή να αυτοπροβληθουν...

Ανώνυμος είπε...

Έτυχε μια δυο φορές να παρακολουθήσω κι εγώ αποσπάσματα αυτής της εκπομπής (και ναι, ντρέπομαι για τον εαυτό μου!).
Ένα έχω να πω: ο τίτλος της, ταιριάζει και στο περιεχόμενό της!
"Συν πλην" λοιπόν, μαύρο άσπρο ένα πράμα, χωρίς περιθώριο για παρεκκλίσεις.
Άσε που οι περισσότεροι καλεσμένοι είναι λες και βγήκαν από μουχλιασμένα βιβλία του προηγούμενου αιώνα, για να μη μιλήσω για τα θέματα της εκπομπής!
Δεν έχουν υπόθεση και η όποια προσπάθεια ανάλυσης των απόψεών τους, τις περισσότερες φορές είναι χάσιμο χρόνου.
Αλλά σε καταλαβαίνω.
Είναι δύσκολο να αλλάξεις κανάλι μπροστά στη θέα τόσης βλακείας... αντί όμως να σε πιάνει παράκρουση, άμα ξανατύχει, βάλε απλά τα γέλια... όσο το ψάχνουμε, είναι σαν να δίνουμε υπόσταση και στην εκπομπή!
Έλεος!

Rosa Del Foc είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Rosa Del Foc είπε...

Epikrwtw tin skepsi sou Hecate alla thelw kai to e-mail sou na rwtisw..?!

hecate είπε...

hecate.lilith@yahoo.com

ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε...

HECATE...ηρτα να σε δκιαβασω λλιο....αλλα δυστυχως εν ειμπορω... μια φιλικη συμβουλη αν αλλαξεις το background :) σε αλλο χρωμα εννα μας ευκολυνεις αφανταστα... παρολο που ειμαι γκευ εισηγουμε ασπρο :)

hecate είπε...

άλλαξά το Κυπρολέων, αλλά οφείλω να ομολογήσω πως εν μου αρέσκει έτσι. Φαίνεταί μου πολλά άσπρο, όφκερο. Θυμίζει μου νοσοκομείο, να μεν πω ψυχιατρείο... Εν να το μελετήσω καλύττερα για να αλλάξει ξανά, αλλά να εν τζιαι πιο ευανάγνωστο τζιαι να μου αρέσκει.

hecate είπε...

εξανάλλαξά το. εν ξέρω ακόμα αν μ' αρέσκει έτσι... Εν να δείξει...

ΚΥΠΡΟΛΕΩΝ είπε...

Νοσοκομειο...lol...παντως τωρα δκιαβαζεται χωρις να θελω να παιξω τον ειδικο...αν θελεις σκουρο background μπορεις να δοκιμασεις ανοιχτοχρωμα γραμματα...για να εσιη contrast.

hecate είπε...

τωρά θκιαβάζεται ή να επιστρέψω στο ψυχιατρείο, ου, στο άσπρο ήθελα να πω?